Wegetariańskie kotlety z twarogiem
Kresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące.
Nadzienie oczywiście można zmienić na pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi.
800 g ziemniaków
1 jajko
150 g mąki (typ 450)
sól
olej
Farsz:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 cebula
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do mięsa lub zmielić w maszynce i odstawić do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem.
Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy na dość kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim plackiem i zalepiamy brzegi. Tak uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i gotowe!
Możemy podać z sosem np. koperkowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz