Pulpety w sosie musztardowym
Smaczne małe pulpeciki z pysznym sosem musztardowym zaskoczyły moje podniebienie. Użyta tam musztarda francuska jest miłym zaskoczeniem. Sądzę że płci męskiej te danie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego!
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 2 kromki chleba czerstwego
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 płaska łyżka mąki
- 100 ml mleka
- 1,5 szklanki wody
- olej
- sól pieprz
Przygotowanie:
- Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz.
- Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.
- Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych upodobań. Mi z takiej ilości wyszło 18 pulpetów.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy pulpety z każdej strony. W tym samym czasie w garnku zagotujemy 1,5 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową. Staramy się cały czas mieszać, aby dobrze się rozpuściła.
- Do naszego "bulionu" dodajemy musztardy, mieszamy aby wszystko się połączyło i zagotowujemy.
- Dodajemy nasze pulpety i gotujemy je 20 minut, co jakiś czas mieszkając.
- Po tym czasie pulpety wykładamy na talerz a do garnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu.
- Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty.
Pulpety podałam z ziemniakami i sałatką, lecz uważam że smakowałyby równie dobrze w innych wariantach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz