Spaghetti bolognese
Uwielbiam makarony i mogłabym je jeść codziennie, a tym bardziej spaghetti bolognese. Jedno z moich ulubionych dań. Nie jestem zwolenniczką kupnych sosów, dlatego w tym przepisie nie spotkasz makaronu z mięsem polanego mazią ze słoika.
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych
300 g mięsa mielonego z indyka
300 g makaronu spaghetti
30 g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną soli. Po chwili dodajemy mięso, cały czas mieszając i starając się rozdrobnić je jak najbardziej.
- Dodajemy słodką paprykę, oregano, sól i pieprz (według uznania).
- Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu około 40 min. aż sos się zredukuję.
- Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem, parmezanem i świeżą bazylią (u mnie tym razem suszona).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz