Sok z kiwi
Styczeń to czas kiedy dojrzewają cytrusy i czas w którym najbardziej potrzebujemy zastrzyku witamin. Dzisiaj chciałabym zarazić was miłością do kiwi.
Wypijając szklankę soku z kiwi co dzień:
- Dostarczamy sobie witaminy C, K, E.
- Dostarczamy także sole mineralne jak magnez, potas, miedź, kwas foliowy, wapń.
- Wypijamy tylko 60 kcal ze 100 g owoców.
- Wypijamy sporo błonnika, dlatego też wspomaga pracę jelit.
- Oczyszczamy nasz organizm z toksyn.
- Wzmacniamy odporność.
Składniki:
1/2 kg kiwi
Wykonanie:
Ja korzystam z wyciskarki wolnoobrotowej, ale można również wrzucić do blendera i zalać wodą.
Jeżeli nie boicie się skórki to wyciskamy razem ze skórką, ponieważ zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż w miąższu.
Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki.
Nie bójcie się eksperymentować i możecie dodać np. garść świeżego szpinaku, jabłko, jarmuż, cytrynę. Taki soczek jest naprawdę super alternatywą dla kupnych napojów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz