Pulpeciki z pieczarkami w sosie śmietanowym
Uwielbiam pulpeciki na jeden kęs, podane z makaronem i sosem. Prosto, szybko i pysznie. Delikatne mięso, soczyste pieczarki i śmietanowy sos to najprostsze danie świata. Możemy tutaj kombinować z mięsem, warzywami, sosami... Świetne danie do przygotowania którego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów.
Składniki:
300 g makaronu wstążki
250 g mięsa mielonego z indyka
120 g pieczarek
pół cebuli
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki mąki
smalec
bułka tarta
woda
koperek
przyprawa do grilla
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Pokrojoną cebulkę w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu i soli.
- Do miski z mięsem wsypujemy trochę bułki tartej, aby mięso było bardziej zwarte i według uznania przyprawy do grilla lub papryki słodkiej, sól, pieprz i lepimy małe pulpeciki.
- Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy nasze pulpety i obsmażamy z obu stron.
- Wrzucamy pokrojone w ćwiartki lub połówki pieczarki w zależności od wielkości pieczarek i przykrywamy patelnie pokrywką, aby utworzył nam się sos.
- Po ok. 15 min dodajemy śmietankę i mąkę rozrobioną z odrobiną wody, w celu zagęszczenia naszego sosu. Jeszcze chwilę czekamy aż sos się zagotuję i gotowe.
Pulpeciki z sosem kładziemy na makaronie i posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz