Domowa NUTELLA ze śliwek
Jeżeli ktoś z was kocha Nutelle i nie wyobraża sobie bez niej naleśników, gofrów czy grzanek to mam dla was wersję zdrowszą, którą będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia.
Moja Nutella jest ze... śliwek! Jest to super alternatywa dla zwykłych kremów czekoladowych, które mają w sobie niezliczoną ilość cukru. Może nie jest to najbardziej odpowiednia pora na wrzucanie tego przepisu bo do świeżych śliwek jeszcze nam daleko, ale jeśli ktoś ma wielką ochotę to zawsze może się poratować mrożonkami.
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
50g cukru brązowego (ilość może się zmienić w zależności jak słodkie mamy śliwki)
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Umyte śliwki przekrawamy na pół i wydrążamy z nich pestki.
Wkładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy aby wszystkie śliwki były obtoczone cukrem. Jeśli wasze śliwki są mało dojrzałe to na początku duście je pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy zaczną się gotować, zmniejszcie ogień i sprawdźcie czy nie przywierają do dna ( w takim wypadku należy dodać trochę wody).
Kiedy wszystko ładnie się zredukuję otrzymujemy masę z wyczuwalną skórką, ale jeśli tego nie lubicie to możecie na tym etapie ją zblendować.
Dodajemy czekoladę oraz kakao i cały czas mieszamy, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Nasza masa jest teraz bardziej gęsta i klejąca. Możemy ją przełożyć do słoiczków i jeśli chcemy ją przechowywać dłużej to spokojnie możemy słoiczki pasteryzować.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz