Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Kresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące. 
Nadzienie oczywiście można zmienić na pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi.




Składniki na 4-6 porcji:

800 g ziemniaków
1 jajko
150 g mąki (typ 450)
sól
olej

Farsz:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 cebula
sól
pieprz






Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do mięsa lub zmielić w maszynce i odstawić do ostygnięcia. 

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem. 

Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy na dość kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim plackiem i zalepiamy brzegi. Tak uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i gotowe!

Możemy podać z sosem np. koperkowym.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową