Pyszne Burrito
Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż.
Składniki:
4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym
250 g mięsa mielonego z indyka
400 g pomidorów krojonych w puszce
200 g fasoli czerwonej w puszce
200 g kukurydzy w puszce
50 g mieszanki sałat
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
olej kokosowy
pieprz
sól
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy.
- Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje.
- Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku.
- Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy.
- Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe!
Pyszny obiad
OdpowiedzUsuńW czasie wakacje na Wyspach Karaibskich w 2023 roku jadłem najlepsze burrito, jak do tej pory. Tam te składniki są proste, ale smak dopracowany, wszystko świeże, sosy intensywne. Polecam się wybrać w tamte rejony, żeby poznać ich kuchnię i kulturę. Na http://wyspykaraibskie.pl/ poczytajcie jak z dojazdem czy noclegiem, nie musisz wydawać majątku na taką wycieczkę. My zrobiliśmy to budżetowo i było wspaniale.
OdpowiedzUsuń