Wegańska pomidorowa
Moja wersja wegańskiej pomidorowej zawiera też inne warzywa, ale smak pomidorów jest dominujący dlatego też śmiem nazywać ją pomidorową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca i lekka, więc idealna na jesienne i zimowe wieczory. Zachęcam do wypróbowania  :) 
Składniki: 
1 puszka pomidorów krojonych
200 g kalafiora
1 marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
80 g przecieru pomidorowego
1 l wody
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
łyżeczka cukru
2 łyżeczki pieprzu
sól
Przygotowanie:
- Kalafior, marchewkę i cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
 - Do garnka wrzucamy starte warzywa, czosnek, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy i przyprawy.
 - Gotujemy wszystko do miękkości i blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy szklankę wody i jeszcze raz zagotowujemy.
 
Podajemy z makaronem bez jajecznym, ryżem lub samą jako zupę krem. Można także posypać koperkiem.
Smacznego!

chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Życzę ci smacznego!
Usuń