Wegańska pomidorowa

Moja wersja wegańskiej pomidorowej zawiera też inne warzywa, ale smak pomidorów jest dominujący dlatego też śmiem nazywać ją pomidorową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca i lekka, więc idealna na jesienne i zimowe wieczory. Zachęcam do wypróbowania  :) 



Składniki: 
1 puszka pomidorów krojonych
200 g kalafiora
1 marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
80 g przecieru pomidorowego
1 l wody
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
łyżeczka cukru
2 łyżeczki pieprzu
sól

Przygotowanie:
  1. Kalafior, marchewkę i  cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach. 
  2. Do garnka wrzucamy starte warzywa, czosnek, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy i przyprawy.
  3. Gotujemy wszystko do miękkości i blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy szklankę wody i jeszcze raz zagotowujemy.

Podajemy z makaronem bez jajecznym, ryżem lub samą jako zupę krem. Można także posypać koperkiem.

Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową