Sok z kiwi

Styczeń to czas kiedy dojrzewają cytrusy i czas w którym  najbardziej potrzebujemy zastrzyku witamin. Dzisiaj chciałabym zarazić was miłością do kiwi.



Wypijając szklankę soku z kiwi co dzień:

  • Dostarczamy sobie witaminy C, K, E.
  • Dostarczamy także sole mineralne jak magnez, potas, miedź, kwas foliowy, wapń. 
  • Wypijamy tylko 60 kcal ze 100 g owoców.
  • Wypijamy sporo błonnika, dlatego też wspomaga pracę jelit.
  • Oczyszczamy nasz organizm z toksyn.
  • Wzmacniamy odporność.


Składniki:
1/2 kg kiwi

Wykonanie:
Ja korzystam z wyciskarki wolnoobrotowej, ale można również wrzucić do blendera i zalać wodą.
Jeżeli nie boicie się skórki to wyciskamy razem ze skórką, ponieważ zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż w miąższu.
Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki.
Nie bójcie się eksperymentować i możecie dodać np. garść świeżego szpinaku, jabłko, jarmuż, cytrynę. Taki soczek jest naprawdę super alternatywą dla kupnych napojów.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową