Pączki bananowe

Pączki bananowe podbiły nasze serca. Klasyczne pączki z marmoladą trochę już nam się przejadły, dlatego trochę inna wersja i zupełnie nowy smak są super pomysłem na tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.


Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • cukier puder
  • olej
  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie:
  1. Banany rozgnieść widelcem na papkę.
  2. Dodać jajko, cukier brązowy, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, rum. Wymieszać wszystko i dodać mąkę. Następnie wszystko miksujemy.
  3. Ciasto powinno być zbite, aby się nie lało. Za pomocą 2 łyżek zsuwamy ciasto do rozgrzanego oleju.
  4. Pączki smażymy na głębokim oleju ok. 2 minuty na każdą stronę.
  5. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłoną nadmiar oleju.
  6. Kiedy nasze pączki już ostygną możemy je posypać cukrem pudrem
Nasze pączki nie będą miały idealnego okrągłego kształtu, ale nadrabiają smakiem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową