Najprostszy przepis na Chili con carne
Cześć!
Przedstawiam wam mój przepis na Chili con carne (troszkę w mojej interpretacji). Dla mnie jest to danie naprawdę łatwe, szybkie i sycące. Szczypiorek robi tutaj furorę:). Mam nadzieję że komuś przypadnie do gustu. Smacznego!
Składniki:
2 torebki brązowego ryżu
olej kokosowy
250 g mielonej łopatki wieprzowej
400g pomidorów krojonych
Przedstawiam wam mój przepis na Chili con carne (troszkę w mojej interpretacji). Dla mnie jest to danie naprawdę łatwe, szybkie i sycące. Szczypiorek robi tutaj furorę:). Mam nadzieję że komuś przypadnie do gustu. Smacznego!
Składniki:
2 torebki brązowego ryżu
olej kokosowy
250 g mielonej łopatki wieprzowej
400g pomidorów krojonych
200g fasoli czerwonej konserwowej
200g kukurydzy konserwowej
szczypiorek
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta pieprzu cayenne
pół łyżeczki kminku mielonego
sól
pieprz
200g kukurydzy konserwowej
szczypiorek
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta pieprzu cayenne
pół łyżeczki kminku mielonego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
- Do osolonej i gotującej się wody wrzucamy ryż.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy mięso i czekamy aż się przysmaży i ładnie zarumieni (średni ogień).
- Dodajemy wszystkie przyprawy i staramy się fajnie wszystko wymieszać.
- Wrzucamy pomidory i czekamy aż sos zgęstnieje i pomidorki zaczną się rozpadać. W tym czasie możemy pokroić szczypiorek, którym posypiemy całe danie.
- Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, śmiało możecie dolać odrobinę wody :)
- Ryż odcedzamy i możemy nakładać :)
Wygląda na zdjęciu pysznie, więc spróbowałam zrobić i aż nie wierzyłam, że z tym szczypiorkiem to będzie takie pyszne! szczerze polecam, mała zmiana a zupełnie nowe smaki :) Ania
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
Usuń