Jakie zioła warto uprawiać w domu? (II)


Estragon ma bardzo specyficzny smak, w kuchni często widziany w towarzystwie octu i ryb.
Podczas żucia liści tego najlepszego francuskiego zioła, nasz język odczuwa delikatne drętwienie.
Estragon udoskonala ryby, skorupiaki, wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób, pory, ziemniaki, pomidory, marchewki, cebule, karczochy, szparagi, grzyby, kalafiory, brokuły, buraki, groszek, pietruszkę,czosnek, szczypiorek, cytryny, pomarańczę, ryż oraz jęczmień. Idealnie pasuję także do kurczaka, kwaśnej śmietany, sera i wszelkich potraw jajecznych.
Dodajmy go 15 minut przed końcem gotowania, gdyż zbyt długo gotowany wydziela gorzki posmak.


Jak uprawiać estragon?

Estragon sadzimy na początku kwietnia. Ziemia powinna być żyzna, nawożona i często nawadniana. Powinna znajdować się w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru.

Jeśli chcecie zasadzić ją w ogródku to pamiętajcie że odstęp pomiędzy krzaczkami powinien wynosić 40 centymetrów i wymaga ona częstego pielenia, gdyż z chwastami za bardzo się nie lubi.

Wzrasta do 1 metra wysokości, jest rośliną wieloletnią i bardzo łatwo się rozmnaża. Odmiana rosyjska rozmnaża się przy pomocy nasion, natomiast niemiecka lub francuska z kłaczy czy rozłogów.

Wczesną wiosną oraz jesienią zetnijmy gałązki, a zimą w ogródku dobrze zabezpieczmy. Nasze doniczkowe zioła w domu możemy mieć dostępne przez cały rok.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową