Jakie zioła warto uprawiać w domu? (IV)

Tymianek nie znajduje zastosowania w każdym domu, a powinien bo jest naprawdę wszechstronny. Ma zastosowania w lecznictwie (układ oddechowy, pokarmowy, łagodzi bóle reumatyczne, bóle zębowe, łagodzi stany zapalne pochwy), w kosmetyce (działa odkażająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco na skórę, wyciąg z tymianku jest pomocny w leczeniu łupieżu i nadmiernego przetłuszczania się skóry głowy, regeneruje uszkodzone dziąsła), oraz w kuchni.Tymianek ma  gorzkawy smak i bardzo aromatyczny zapach. Przyprawia się nim najczęściej dania z dziczyzny i drobiu oraz dania rybne. Najlepiej komponuje się z natką pietruszki, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym. Nie powinno się go łączyć z majerankiem.



Tymianek w swoich 100 g zawiera 101 kcal, oraz witaminy:
i minerały:
Jak uprawiać tymianek?
Tymianek lubi nasłonecznione miejsca. Zasadźmy go wczesną wiosną po ustąpieniu mrozów. Nie wymaga on specjalnie dużo opieki. Pamiętajmy jednać by gleba (czy to w ogródku, czy w doniczce) była dobrze nawodniona. Przycięcie czubka łodyg pozwala na pełen rozkwit tymianku, ale należy powstrzymać się przed tym na miesiąc przed jesiennymi mrozami tak, by roślina zdążyła zdrewnieć.  Tymianek należy przycinać o około 1/3 wysokości wiosną , zawsze ciąć powyżej punktów, gdzie widać nowe odrosty, nigdy poniżej bezlistnych, zdrewniałych łodyg. Zbiór tymianku możemy przeprowadzać przez cały rok. Możemy go mrozić, suszyć, włożyć do oleju czy octu. Najintensywniejszy smak uzyskamy poprzez zbiory tuż przed kwitnięciem, czyli maj-czerwiec.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową