FALAFEL kuleczki z ciecierzycy

Falafel to smażone kulki ze zmielonej ciecierzycy, doprawionej czosnkiem, natką, kolendrą i kuminem. Popularna wegańska potrawa serwowana w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Falafel po usmażeniu jest chrupiący z zewnątrz, a miękki w środku.


Składniki (2 porcje):
250 g suchej ciecierzycy
1 łyżeczka soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sody
1 pęczek natki pietruszki
500 ml olej do smażenia
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kuminu
1/3 łyżeczki: mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej



Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę moczyć przez cała noc w misce z wodą.
  2. Odcedzoną ciecierzycę oraz cebulę, czosnek, sól i sodę mielimy w maszynce do mielenia. Kiedy nasza masa będzie już lepiąca, dodajemy natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko jeszcze raz mielimy.
  3. Z utworzonej masy formujemy kuleczki 3 centymetrowe.
  4. Kuleczki smażymy na głębokim oleju z obu stron po 3 minuty.
Możemy je podawać np. z sałatą i frytkami, hummusem, sosem czosnkowym, pitą, ogórkami kiszonymi.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową