Dietetyczny makaron na szybko
Najszybsze obiady to chyba te z makaronem. U nas to na pewno najszybszy i najpyszniejszy pomysł na obiad. Zawsze się sprawdza kiedy nie chce nam się gotować, ale zjeść z miłą chęcią. Zdecydowanie jest to danie które możemy z łatwością wziąć do pracy, szkoły. Polecam spróbować kiełków, w których skład wchodzą kiełki soczewicy, fasoli mung i ciecierzycy.
Składniki (2 porcje):
- 250 g mięsa z indyka
- 200 g makaronu rurki
- 120 g groszku konserwowego
- 60 g kiełków na patelnie "STIR-FRY"
- oliwa z oliwek
- parmezan (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić w garnku.
- Na rozgrzanej patelni uprażyć kiełki, cały czas mieszając. Uprażone odkładamy do miseczki.
- Na patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy mięso. Soli i pieprzymy według uznania.
- Kiedy mięso będzie już ładnie podsmażone, dajemy groszek i nasze uprażone kiełki.
- Zawartość patelni dodajemy do naszego makaronu, wraz z garścią startego parmezanu. Mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilę podgrzewamy aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Jeśli mamy ochotę na dietetyczny i zdrowy makaron, który jest do tego bezglutenowy to polecam makaron ryżowy. Idealny do takich dań, jak pad thai z tofu. Zdrowo, smacznie i azjatycko!
OdpowiedzUsuń