Dietetyczny makaron na szybko

Najszybsze obiady to chyba te z makaronem. U nas to na pewno najszybszy i najpyszniejszy pomysł na obiad. Zawsze się sprawdza kiedy nie chce nam się gotować, ale zjeść z miłą chęcią. Zdecydowanie jest to danie które możemy z łatwością wziąć do pracy, szkoły. Polecam spróbować kiełków, w których skład wchodzą kiełki soczewicy, fasoli mung i ciecierzycy.


Składniki (2 porcje):
  • 250 g mięsa z indyka
  • 200 g makaronu rurki
  • 120 g groszku konserwowego
  • 60 g kiełków na patelnie "STIR-FRY"
  • oliwa z oliwek
  • parmezan (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić w garnku.
  2. Na rozgrzanej patelni uprażyć kiełki, cały czas mieszając. Uprażone odkładamy do miseczki.
  3. Na patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy  przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy mięso. Soli i pieprzymy według uznania.
  4. Kiedy mięso będzie już ładnie podsmażone, dajemy groszek i nasze uprażone kiełki.
  5. Zawartość patelni dodajemy do naszego makaronu, wraz z garścią startego parmezanu. Mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilę podgrzewamy aż ser się rozpuści.
Można podać z grzankami czosnkowymi.
Smacznego!

Komentarze

  1. Jeśli mamy ochotę na dietetyczny i zdrowy makaron, który jest do tego bezglutenowy to polecam makaron ryżowy. Idealny do takich dań, jak pad thai z tofu. Zdrowo, smacznie i azjatycko!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową